Wat zijn de verborgen oorzaken van segregatie in Amsterdamse wijken?

Bij Dutch Architect zetten we ons in voor maatschappelijke ontwikkelingen. In het huidige debat over segregatie en ongelijkheid in de stad zien we een opvallend gebrek aan historische context. Het gaat over de zichtbare gevolgen, terwijl oorzaken vaak onduidelijk blijven.

Vanuit een stedenbouwkundig perspectief krijgen woonwijken hun karakter door architectuur, inrichting van de openbare ruimte, voorzieningen en bereikbaarheid. Minstens zo bepalend is de samenstelling van de mensen die er wonen. Waarom zijn sommige wijken in Amsterdam sterk gesegregeerd vergeleken met andere delen van de stad?

In het verlengde van onze bijdrage aan het symposium ‘Hervertellingen’ van Arcam, nemen we jullie de komende weken mee in een historische verkenning in een notendop. We bespreken hoe het spreidingsbeleid en andere factoren hebben bijgedragen aan de huidige bevolkingssamenstelling van Amsterdamse wijken.

Wat staat centraal?
Wat vertelt de geschiedenis van bevolkingsveranderingen ons over het karakter van woonwijken? Hoe kunnen stedenbouw en architectuur veranderen als we ons meer bewust worden van de historische context en beleidskeuzes? Met deze kennis kunnen we bestaande patronen doorbreken en bijdragen aan nieuwe, inclusieve en duurzame gemeenschappen.

Inhoud van de serie
De serie ‘Wat zijn verborgen oorzaken van segregatie in Amsterdamse wijken?’ bestaat uit drie delen:

Het publieke debat: van problemen naar perspectieven
Een terugblik op de discussie rondom segregatie en sociale problematiek in Amsterdamse wijken. Wat waren de kernvragen en argumenten?

Beleid: Selectieve toewijzing en spreiding
Een analyse van beleid en praktijk, van de actieve toewijzing van woningen tot de landelijke spreiding van migranten. Hoe speelde discriminatie hierin mee? En wat was de juridische context?

De wijken in kaart
Een visualisatie van Amsterdamse wijken waar deze dynamieken zich hebben afgespeeld. Wat onthult de geografische context over segregatie en integratie?

In de volgende Dutch Architect Insight lees je hier meer over, wordt dus vervolgd.