Transformatie Hotel Havendijk 1001
1260
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1260,bridge-core-3.1.3,qi-blocks-1.2.7,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.9,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,qode_grid_1400,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode_disabled_responsive_button_padding_change,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode-portfolio-single-template-1,elementor-default,elementor-kit-7
Bestaande situatie Begane grond Tweede verdieping Eerste verdieping Derde verdieping Doorsnede AA Doorsnede BB Type 1 Type 2 Type 3 Type 4
Categorie
Leisure, Omgevingsrecht

0034 Hotel Havendijk 1001

Schiedam

 

2016 – 2019

Status: gerealiseerd

Opdrachtgever : J.A. Real Estate BV
Project oppervlakte  : 4700 mbvo

Constructeur : IR Constructie

De getoonde gevelwijzigingen zijn niet uitgevoerd. De omgevingsvergunning is verkregen na een juridische procedure. In de onderhandelingen zijn het aantal kamers verminderd dat geleid heeft tot behoud van de bestaande schil.

 

Hotel Havendijk 1001 is het transformatieproject van een oud kantoorgebouw tot een hotel met een bijzonder hotelconcept. Het in 1980 voltooide gebouw is gevestigd in het havengebied van Schiedam en was de thuisbasis van de openbare bibliotheek van de stad. Hoewel het gebouw door zijn grootte imposant is, past het binnen de proporties van de gebouwen in de naburige woonwijken, bijna verborgen achter de dijk. De voormalige architect van de oorspronkelijke bibliotheek heeft het gebouw introvert en opgaand in de omgeving ontworpen. Met de transformatie tot hotel krijgt het gebouw meer allure en wordt het oog wat aangeboden.

 

In het nieuwe ontwerp wordt de hoofdvorm van het gebouw gereduceerd tot de abstracte geometrie van een rechthoek, dat het hoofdvolume vorm. Dit wordt gedaan door het oude dak wordt vervangen en de gevel door te trekken in een stalen goudkleurig materiaal. Hiermee markeren we het gebouw als een nieuwe bezienswaardigheid in Schiedam. Niettemin behoudt het nieuwe ontwerp de introverte en conservatieve kwaliteiten van het gebouw door de rest van de bestaande gevel bestaande uit baksteen en beton te behouden, en de toevoegingen in staal uit te voeren.

 

Het programma van het hotel omvat 43 suites variërend in omvang, een restaurant, een groen dakterras en een vergader- en co-working-ruimte om gasten van alle benodigde diensten en voorzieningen te voorzien. De suites zijn ontworpen om te dienen als accommodatie- en werkruimtes en zijn uitgerust met badkamers en complete keukens.