Van Speijk +90
1335
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1335,bridge-core-3.1.3,qi-blocks-1.2.7,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.9,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,qode_grid_1400,qode-content-sidebar-responsive,qode-overridden-elementors-fonts,qode_disabled_responsive_button_padding_change,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode-portfolio-single-template-1,elementor-default,elementor-kit-7,elementor-page elementor-page-1335
Categorie
Omgevingsrecht, Woningbouw

Van Speijk +90

Van Speijktraat, Amsterdam

2019 – 2023 

Gebruiksoppervlak oude situatie: 117 m2

Gebruiksoppervlak nieuwe situatie:  207 m2

Status: Opgeleverd

Constructeur: Raadgevend Ingenieursbureau van Dijke B.V.

Bodemadviseur: A.P.S. Milieu

Grondadvies: Geotechniek B.V.

Aannemer: Cazant Betonbouw B.V.

Ontwerpteam: Ahmed Oueld Hadj, Erfan Zoakman

Dit project aan de Van Speijkstraat in Amsterdam presenteert zich van buitenaf als een doorsnee Amsterdamse benedenwoning. Achter de voordeur vindt echter een buitengewone uitbreiding plaats.

In de oude situatie was er over de helft van de breedte een souterrain met een slaapkamer en kelder. Daglicht bereikte de slaapkamer slechts via een kleine opening in de gevel aan de achterzijde.

In ons ontwerp realiseren wij een souterrain over de volledige breedte van de woning, dat tevens dieper wordt uitgegraven voor een hogere verblijfskwaliteit. Hierdoor komt er licht en lucht binnen via zowel de voor- als de nieuwe achtergevel. Ook wordt de begane grond aan de achterzijde aanzienlijk uitgebreid. Deze uitbreiding krijgt een glazen dak en achtergevel, waardoor er voldoende daglicht de gehele woonkamer binnenvalt. De uitbreiding aan de achterzijde is letterlijk een groene omgeving in geduwd.

 

Vide

De vide in het hart van het woonhuis zorgt voor een sterke ruimtelijke relatie tussen de twee verdiepingen. Door het glazen dak en de achtergevel op de begane grond dringt voldoende indirect licht diep door in de vide, waardoor de ruimte in de vide onderdeel wordt van de woonkamer. Het souterrain en de begane grond worden hierdoor niet langer beschouwd als twee afzonderlijke verdiepingen.

 

Voor- en achterhuis

Door deze ingrepen waant de bewoner zich niet langer in een doorsnee benedenwoning. De indeling van het woonhuis doet denken aan een klassieke opdeling in voor- en achterhuis. De ruimtes grenzend aan de voorgevel zijn hermetisch af te scheiden van de ruimtes in het midden en achterin het woonhuis. Het voorhuis zal worden gebruikt als werkruimte aan huis, maar ook voor bezoekende familie en vrienden. Wanneer het gezin groter wordt, kunnen de ruimtes weer eenvoudig worden geïntegreerd met het woonhuis.