Van Speijk +90
1335
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1335,bridge-core-3.1.3,qi-blocks-1.2.7,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.9,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,qode_grid_1400,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode_disabled_responsive_button_padding_change,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode-portfolio-single-template-1,elementor-default,elementor-kit-7,elementor-page elementor-page-1335

Van Speijk +90

Amsterdam

 

2019 –

Gebruiksoppervlak oude situatie: 117 m2

Gebruiksoppervlak nieuwe situatie:  207 m2

Fase: In uitvoering

Constructeur: Raadgevend Ingenieursbureau van Dijke B.V.

Bodemadviseur: A.P.S. Milieu

Grondadvies: Geotechniek B.V.

Aannemer: Cazant Betonbouw B.V.

Dit project aan de Van Speijkstraat in Amsterdam presenteert zich van buitenaf als een doorsnee Amsterdamse benedenwoning. Achter de voordeur vindt een buitengewone uitbreiding plaats zoals je enkel in Amsterdam zou kunnen verwachten.

In de oude toestand bevond zich over de helft van de breedte een souterrain waarin een slaapkamer en kelder waren ondergebracht. Daglicht bereikte de slaapkamer enkel via een kleine gevelopening aan de achtergevel.

In ons ontwerp realiseren wij een souterrain over de volledige breedte van de woning die tevens voor meer verblijfskwaliteit wordt uitgediept, met lichtinval vanuit de voor- en nieuwe achtergevel. Ook de begane grond wordt aan de achterzijde flink uitgebreid. De uitbreiding van de begane grond krijgt een glazen dak en achtergevel voor meer dan voldoende daglicht door de gehele living.

 

Vide

De vide in het hart van het woonhuis zorgt voor een sterkte ruimtelijke relatie tussen de twee bouwlagen. De glazen dak en achtergevel op de begane grond zorgen voor voldoende indirecte lichtinval tot diep in de vide in het souterrain waar de ruimte gelegen in de vide onderdeel wordt van de living. De souterrain en begane grond worden hier niet langer als twee separate verdiepingen bouwlagen beschouwd.

 

Voor- en achterhuis

De gebruiker waant zich hierdoor niet langer in een doorsnee benedenwoning. De organisatie van het woonhuis doet denken aan een klassieke indeling met een voor- en achterhuis. De ruimtes grenzend aan de voorgevel zijn hermetisch af te scheiden van de ruimtes in het midden en achterin het woonhuis. Het voorhuis zal ingezet worden voor werken aan huis, maar ook voor bezoekende familie en vrienden. Wanneer het gezin te groot worden, kunnen de ruimtes weer op een simpele manier bij het woonhuis betrokken worden.