Cultureel- en religieus centrum
1397
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1397,bridge-core-3.1.3,qi-blocks-1.2.7,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.9,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,qode_grid_1400,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode_disabled_responsive_button_padding_change,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode-portfolio-single-template-1,elementor-default,elementor-kit-7,elementor-page elementor-page-1397

Cultureel- en religieus centrum

Zoetermeer

 

2016 – 2018

Status: Definitief ontwerp voltooid

Opdrachtgever :

Stichting Islamitische Centrum Zoetermeer
Bruto vloeroppervlak  : 1488 m2
Samenwerking conceptfase : Ichou Solutions
Constructeur : IR Constructies
Klimaatadviseur : D-Install

De ICZ is een collectief initiatief van de lokale moslimgemeenschap van Zoetermeer om een ​​gemeenschaps- en cultureel centrum te creëren. Het gebouw is ontworpen om het levendige en diverse karakter van de leden van de lokale moslimgemeenschap en hun deelname aan het openbare leven te weerspiegelen. Onder de doelstellingen van het gebouw behoort het vervullen van de rol als ontmoetingsplaats, gemeenschaps- en cultureel centrum naast een plaats voor aanbidding en contemplatie.

 

Het project bevindt zich op de grens van een woonwijk en een bedrijventerrein en bestaat uit twee percelen. Het programma van het gebouw strekt zich uit over drie verdiepingen. Op de eerste twee verdiepingen bevinden zich de gebedsruimtes, een bibliotheek en lokalen voor onderwijs en workshops. De derde verdieping herbergt enkel klaslokalen/studio’s die voor alle activiteiten van de stichting kunnen worden ingezet.

 

Ondanks de praktische scheiding tussen gebedsruimte van de mannen en vrouwen in het gebouw, zijn de twee ruimtes verbonden middels een ruime vide tussen de grond en de eerste verdieping waardoor geluid, zicht en licht worden doorgelaten en de ruimte als één kan worden ervaren.

 

Het gebouw is toegankelijk via twee hoofdingangen en staat open voor zijn omgeving door visuele transparantie. De patronen in de gevelopeningen zijn geïnspireerd op Arabische kalligrafie en oude geometrische decoratieve patronen. De grote vlakken van steen weerspiegelen het monumentale karakter van een gebouw dat er over 100 jaar nog steeds zal staan. De gevelopeningen aan de noordzijde zijn smal en verticaal om het verticale opwaartse te symboliseren. Naar het zuiden toe daalt het gebouw tezamen met de gevelopeningen en opent het gebouw zich in de breedte ter plaatse van de gebedsruimtes.