Speel@Home
1414
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1414,bridge-core-3.1.3,qi-blocks-1.2.7,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.9,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,qode_grid_1400,qode-content-sidebar-responsive,qode-overridden-elementors-fonts,qode_disabled_responsive_button_padding_change,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,transparent_content,disabled_footer_top,qode-portfolio-single-template-1,elementor-default,elementor-kit-7,elementor-page elementor-page-1414

Speel@Home

Kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang

Mr. Zigher ter Steghestraat, Steenwijk

2020 – 2025

Opdrachtgever: Speel@Home

Fase: Project in uitvoering, oplevering Q2 2025

Constructeur: Betaplus Engineering 

Klimaatadviseur: Adviesbureau BB&E

Aannemer: Pure Construction, Steenwijkerland

Ontwerpteam: Ahmed Oueld Hadj, Merve Günduz

De kinderdagverblijf Speel@Home aan de Mr. Zigher ter Steghestraat in Steenwijk is ontworpen vanuit het gedachtegoed van Reggio Emilia. Deze onderwijsfilosofie – net als de Montessori methode –  benadert kinderen als individuen die het eigen leerproces vorm kunnen geven, mits ze door de opleiders en de leeromgeving op de juiste manier ondersteund worden. De ruimte zou hier een bijdrage aan kunnen en moeten leveren. Volgens de filosofie van Reggio Emilia is de ruimte een van de drie onderwijzers van het kind, waar het huiselijke sfeer de inspiratie en creativiteit van het kind moeten prikkelen.

 

Bij het bepalen van de uitstraling en de beleving, heeft het referentiekader van kinderen als inspiratie gediend. Het concept is gebaseerd op een blokkendoos principe waar herkenbare vormen uit gehaald of in geplaatst zijn. Een van de kenmerkende vormen in dit principe is het huisje dat herhaaldelijk op het zelfde niveau maar in verscheidene vormen terugkomt in de gevel. Dit wordt eenmalig centraal in het gebouw als massa doorgezet. Een ander kenmerkende vorm zijn de vierkanten ramen die boven de huisjes op verschillende hoogtes geplaatst zijn, om elk kind van elke lengte uitzicht te bieden naar buiten. Met deze compositie ontstaan vijf gevelvlakken die de uitstraling hebben van een driedimensionaal schilderij met een rij aan huizen en een evidente hemel van vierkanten die de gevelaanzichten doet lijken op een abstracte vorm van ‘’De sterrennacht’’ van Van Gogh.