Woonhuis Al Hoceima
1300
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1300,bridge-core-3.1.3,qi-blocks-1.2.7,qodef-gutenberg--no-touch,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.6.9,, vertical_menu_transparency vertical_menu_transparency_on,qode-title-hidden,qode_grid_1400,qode-content-sidebar-responsive,transparent_content,qode-overridden-elementors-fonts,qode_disabled_responsive_button_padding_change,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode-portfolio-single-template-1,elementor-default,elementor-kit-7,elementor-page elementor-page-1300

Woonhuis Al Hoceima

Marokko

 

2018 – 2020

Status: In aanbouw

Niet ver van de stad Al Hoceima, is dit woonhuis gerealiseerd aan de voet van het Atlasgebergte in Marokko. Dit project bood de mogelijkheden om te experimenteren met de bestaande methoden om deze op nieuwe manieren toe te kunnen passen. Waar normaliter het opgetrokken metselwerk uit traditionele Marokkaanse bouwstenen afgedekt wordt met gips, is er nu ervoor gekozen om het metselwerk zichtbaar te houden. Samen met de betonnen kader om het metselwerk zorgen voor  strakke uitstraling waar de lokale ambacht en materialen in terugkomen.

 

Waar het exterieur een experiment was voor lokale tradities en nieuwe technieken, speelt het interieur met de natuurlijke oriëntatie van het woonhuis. De slaapkamers zijn gesitueerd aan het noorden. Dit biedt verkoeling in de warme zomermaanden. Daarentegen zijn de keuken en huiskamer gelegen op het zuiden dat een fraai uitzicht biedt over het lager gelegen landschap. Het teruggetrokken gevelwerk op het zuiden voorkomt dat de zomerzon direct naar binnen dringt. Tegelijkertijd schept deze interventie een ruime veranda.

 

Net als elders, wordt ook dit gebied getroffen door klimaatveranderingen en neerslagtekorten. In het ontwerp is er rekening mee gehouden. Een ondergrondse bassin biedt de mogelijkheid om het regenwater op te slaan. Dit water kan weer gebruikt worden om door te spoelen en de omliggende tuinen te besproeien.